04-03-14

Verslag thema vormen en lijnen

Op de dvd van ons vliegje, stond nog een heel leuk filmpje. De lachende maan is een filmpje gemaakt met vormen. Dit was een leuke, grappige start van het thema. En toen gingen we verder met het zoeken naar en beleven van vormen.

Eerst oefenen en daarna... daarna zagen de kinderen overal vormen. Naar aanleiding van onze vormentocht doorheen de school bekeken we ook het volgende filmpje: http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20031203_vormen01

 

Afbeelding.png

- Vormen voelen, beleven, tekenen, boetseren,... we gebruikten ons volledige lichaam. Aan de schildersezel een tekening maken door rond dozen te tekenen, in de plasticine hoek konen de kinderen blokken maken en zo een toren bouwen of vormen maken en deze van klein naar groot of van groot naar klein leggen, tekenen van cirkels met een passer, ... En ook ons kaartje voor valentijn mogen we niet vergeten.

- Een vierkant tekenen met onze vinger, dit lukte nog, maar met onze poep is dit toch wat moeilijker.

- We maakten een bouwwerk en moesten dit overtekenen. Hier en daar zag je een geboren architect en tekenaar.

- Onze mediawinkel is terug weg en de vormenwinkel werd een feit. Wat een leuke vormen hebben we in onze supermarkt. Een theedoos in de vorm van een driehoek, een kaarsenhouder in de vorm van een ster, een kaasdoos is rond, een botervlootje is een rechthoek en nog zoveel meer. Ook hier waren de kinderen druk in de weer met het overtekenen, uitknippen en ophangen van de vormen om goed te kunnen opruimen.

- Na de vormen kwamen ook de lijnen aan bod. Als aanzet bekeken we een filmpje op YouTube met als titel: La linea. Enkele kleuters probeerden aan de schildersezel om deze kunstvorm ook eens uit te proberen. 

- Rechte, gebogen en gebroken lijnen werden gezocht en onderzocht. We maakten de lijnen in decoratiezand, zochten ze overal in de klas en probeerden ze te tekenen met een lat.

Maar vooral de knutselwerken van kosteloos materiaal mogen we niet vergeten te vermelden. Wat een prachtige dingen kunnen de kinderen toch maken, en zeker als je naar hun verhaal luistert kom je tot wonderlijke kunstwerken. De kinderen kregen de vrije keuze om iets te maken, soms botsten ze op een hechtingsprobleem, een probleem met de zwaartekracht of een stevigheidsprobleem. We loodsten ons er zoveel mogelijk doorheen en het leerproces was dan ook groot.

 

 Zie hier enkele sfeerbeelden van het thema...

 

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Personalize a photo slideshow

13:35 Gepost door Mieke Calliauw in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-01-14

Thema ingepakt

"Joepie, we gaan cadeautjes inpakken, want onder de kerstboom lagen er ook cadeautjes." Toen dachten ze twee weken te werken rond cadeautjes. In het begin was dit ook zo. Cadeautjes inpakken in de winkel, een cadeautje versieren met schrijfpatronen, tekenen wat er in een cadeautje past, en natuurlijk niet te vergeten, ons ingepakt tussendoortje.

We ondervonden ook dat inpakken noodzakelijk is. Koekjes in een doos, boterhammen in een brooddoos, onszelf inpakken met warme kledij voor de winter,...

We konden ook genieten van een physalis, dit is een vrucht die ingepakt is in blaadjes. Hoewel hier de meningen en smaken sterk uiteen lagen, was de verwondering bij deze vrucht groot. De natuur pakt ook in. We zagen een powerpoint met foto's van een sneeuwtapijt, een bladertapijt, een overstroming, een baby in de buik,...

We maakten ook kennis met Christo. Hij pakt zetel, moto’s,… in, maar ook gebouwen, eilanden, rivieren,… Dat deed ons er aan denken dat we onze bouwwerken in de bouwhoek ook kunnen inpakken.

We zijn klein begonnen en maakten al vier kunstwerken. We pakten in met snippers, een doek en touw, zilverpapier en plastic. De kunstwerken zijn de bewonderen in de klas. We pakten ook nog een propje papier in met klei en een bal klei bedekten we met gips.

Na al dat oefenen in de klas konden we aan het grote werk beginnen. Wat kunnen we nog inpakken? Na een discussie en een stemming kwamen we tot het besluit om de wiebelbrug in de pakken. Voor de veiligheid van de kleine kinderen op de school hebben we besloten om de wiebelbrug dan ook snel terug uit te pakken.

 

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Personalize a free digital slideshow

14:31 Gepost door Mieke Calliauw in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-09-13

Thema: Lotte en de maansteen

Lotte en de maansteen viel zeker in de smaak bij de kinderen. Heel wat leuke activiteiten kwamen aan bod.

Voor we naar de film gingen keken we naar de trailer, de affiche en luisterden we naar de korte inhoud. We merkten dat dit gemaakt wordt om ons nieuwsgierig te maken. Dit doel van de makers werd dan ook bereikt en nieuwsgierig gingen we naar de cinema.

Dolenthousiast keerden we terug. De vraag werd dan ook snel gesteld: "Wanneer gaan we nog eens terug?".

In de klas maakten we ons eigen minitekenfilmpje op papier. Het flipboekje had dan ook heel veel succes.

We maakten onszelf, hoe zie ik eruit op de maan??? Een ronde buik, een lange buik, gekleurde armen of benen of met een zwembroek aan... iedereen had zijn eigen fantasie!!! En het resultaat? FANTASTISCH MOOI!!!

De letters kwamen op elk moment van de dag aan bod in onze lettermuur, de namen van de personages namaken en de letters van LOTTE in een rooster zoeken.

Een stellingenspel, een muzikaal maankonijn, een regenonderzoekhoek (gelukkig of jammer, er viel tijdens het thema niet veel regen), in de klas zoeken naar de maansteen, maanstenen boetseren,...

Kortom een leuk, boeiend en leerrijk thema!

21:22 Gepost door Mieke Calliauw in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-09-13

Vorig thema:Naar school

Tijdens het thema naar school leerden de nieuwe klas en de nieuwe hoekjes kennen. De nieuwe afspraken vroegen soms een aanpassing, maar met wat goede wil lukt dit wel.

Ook de school bekeken we niet alleen van de binnenkant, maar ook van de buitenkant. Wie zit er boven ons, waar zit mevrouw de directeur. Van op welke plaats kunnen we in onze klas kijken? Allemaal vragen die we onderzochten.

En dan naar de film!!! Wat waren de kleuters enthousiast... De film was dan ook super mooi! Daar ging ons thema naar school, we leren nu over "Lotte en de maansteen".

19:52 Gepost door Mieke Calliauw in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-08-13

De start van een nieuw schooljaar

Maandag 2 september 2013...


Welkom in de 3de kleuterklas!!!

rube en rutje.jpg

 

 

 

Heel wat kriebels vliegen weer in de buikjes rond. Een nieuwe klas, een nieuwe juf, vriendjes die we lang niet meer zagen,… Een spannende dag komt er aan. Voor de ene is de vakantie te snel voorbij, voor de andere is het lang wachten tot het schooljaar weer van start gaat. Maandag is het zover. Het begin van een nieuw avontuur. Wij hebben de klas helemaal startklaar gemaakt en kijken er alvast naar uit om al onze kapoenen in ons klasje te mogen verwelkomen.

Tot maandag,

Juf Lindsey en juf Mieke

 

21:01 Gepost door Mieke Calliauw in Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |